ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
Το Σεμινάριο - Ημερίδα στο Δήμο Μεγαρέων
Δείτε δεξιά σε video το Σεμινάριο - Ημερίδα που μεταδώσαμε live από την Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης στις 5 Ιουλίου και ώρα 17.30 με κεντρικό θέμα 'πως μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές των επιχειρήσεων και τι λύσεις προσφέρονται σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες.'
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δεν έχει ακόμα καθοριστεί

Σεμινάριο-Ημερίδα από τον Δήμο Μεγαρέων για το κούρεμα Επιχειρηματικών Οφειλών και τις ρυθμίσεις Χρεών Νοικοκυριών

Το σεμινάριο-ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του εθνικού project "Δράσεις για την Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" με στόχο την ενημέρωση και την πρακτική βοήθεια επιχειρήσεων, νοικοκυριών και επαγγελματιών που βρίσκονται σε δανειοληπτικό και χρεωστικό εγκλωβισμό.

Ο Δήμος Μεγαρέων, σε συνεργασία με την OverMedia και κεντρικό χορηγό τα ΕΛ.ΠΕ, διοργάνωσε στις 5 Ιουλίου Σεμινάριο-Ημερίδα με τίτλο «Πως θα ρυθμιστούν οι οφειλές των επιχειρήσεων. Τι λύσεις έχουν υπερχρεωμένα νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες». 

Η Εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ενώ, υποστηρικτές είναι ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών, η Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Ειδικοί σύμβουλοι με υψηλή τεχνογνωσία ανέλυσαν το θεσμικό πλαίσιο κι απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού.

Στην εκδήλωση πολύτιμες πληροφορίες έδωσαν στο κοινό οι συνεργάτιδες του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση, κ.κ Σισμανίδου, Βελονάκη. Το πάνελ -το οποίο συντόνισε ο φοροτεχνικός κ. Απόστολος Αλωνιάτης -αποτελούνταν από την δικηγόρο κ. Αριάδνη Νούκα, το Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φώτη Κωτσή, τον Σύμβουλο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, κ. Τάκη Καλόφωνο και τον διδάκτορα οικονομικών επιστημών και σύμβουλο επιχειρήσεων κ.Αλέξανδρο Παπαρσένο.

Η κ.Σισμανίδου (εκπροσωπώντας την ΕΓΔΙΧ) στάθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλλει ο φορέας της προκειμένου μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να είναι έτοιμη η πλατφόρμα του εξωδικαστικού, υπερθεματίζοντας  πως ο νόμος δεν είναι τέλειος, έχει ατέλειες («για την βελτίωση του προσβλέπουμε σε συνεργασία όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στην υλοποίησή του» υπογράμμισε) που όμως μπορούν να τροποποιηθούν μελλοντικά.

Ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των 320 διαμεσολαβητών δεν είναι επαρκής , πιθανολογώντας ότι θα γίνει αξιοποίηση και των υπολοίπων, υπογραμμίζοντας ότι ήδη υπάρχουν 982 αιτήσεις στην ηλεκτρονική σελίδα.

Μίλησε για τις καινοτομίες του νόμου, όπως:

-την πραγματική δυνατότητα αξιολόγησης αποπληρωμής μιας επιχείρησης που θα διαμορφώνεται με πλάνο του συνόλου των χρεών της χωρίς να βασίζεται σε τομείς όπως το ύψος του χρέους και του μεγέθους της. Θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική αξία των ακινήτων της επιχείρησης με σκοπό την τήρηση του κανόνα της μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών.

-τη δικλείδα ασφαλείας που προσφέρει ο νόμος για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αν δηλαδή κάποιος αποφεύγει συστηματικά να μην πληρώνει τις οφειλές του τότε ο νόμος εμποδίζει την διαδικασία προβλέποντας ότι δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που «γεννήθηκαν» μετά τις 31/12/2016 με σκοπό την αποφυγή τους.

-το μικρό κόστος και την ευκολία πρόσβασης στη διαδικασία από τον ίδιο τον οφειλέτη, λόγω της χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αφού δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά να αποκτήσει δικαίωμα πρόσβασης σε μια διαπραγμάτευση  με το σύνολο των πιστωτών του, καταθέτοντας ο ίδιος σχέδιο για την βιωσιμότητα της επιχείρησής του.    

-την προστασία των μικρών πιστωτών των οποίων οι απαιτήσεις δεν επηρεάζονται από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών που θα υπογραφεί, έτσι οι εργαζόμενοι κι οι μικροί προμηθευτές με κάποια ποσοστά που προβλέπονται στο νόμο προστατεύονται από ενδεχόμενη διαγραφή.

Οι δικηγόροι του πάνελ, κ.κ Κωτσής, Νούκα αναφέρθηκαν στα βήματα ένταξης στον εξωδικαστικό κάνοντας σαφές ότι μετά από εφτά χρόνια αναμονής υπάρχει φως στο τούνελ για την διευκόλυνση των μικρών επιχειρήσεων («που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά).

Ο κ.Παπαρσένος μίλησε για την ύπαρξη δυσκολιών στην ένταξη στον εξωδικαστικό για τους δικαιούχους εννοώντας το σημαντικό κόστος που δημιουργεί η ανάγκη βοήθειας των εμπειρογνωμόνων αλλά και τη βραδύτητα με την οποία θα κινηθούν οι εξελίξεις προσεχώς:

«Ούτε γρήγορη, ούτε ανέξοδη πρόκειται να είναι η διαδικασία. Τα προβλήματα ένταξης στο νέο νόμο είναι υπαρκτά. Ο εξωδικαστικός στην καλύτερη περίπτωση θα διαρκεί έξι μήνες και στο μάξιμουμ των περιπτώσεων 12 και πλέον μήνες, ειδικά αν υπάρχει η δικαστική επικύρωση.

Είναι εξέλιξη που προκαλεί κάθε επιχειρηματία να ψάξει τις οικονομικές του αντοχές κι αν μπορεί να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, εφόσον έχει ξεκινήσει μια άλλη όπως κώδικα δεοντολογίας ή διμερείς διαπραγματεύσεις ώστε να δει αν μπορεί να σηκώσει το κόστος χωρίς τη ρύθμιση, γιατί-προφανώς- δίχως αυτή αποκλείεται να επιβιώσει επιχειρηματικώς.

Επειδή ο νόμος αποκλείει την πολυμερή διαπραγμάτευση και σε στέλνει σε διμερή διαπραγμάτευση όταν ο πιστωτής έχει 85% και άνω των τελικών απαιτήσεων, αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών θ’ αντιμετωπίσει πολλαπλούς πιστωτές.

Επιπλέον οι δανειολήπτες θα βρεθούν μπροστά στην ανάγκη επιλογής εμπειρογνωμόνων  θα χρειαστεί να ψάξουν τέσσερις εξ αυτών με διαφορετικές ειδικότητες:

-ένα εμπειρογνώμονα, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα κάνει την έκθεση αξιολόγησης  βιωσιμότητας.

- ένα πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων

-ένα ορκωτό εκτιμητή-λογιστή

-ένα νομικό σύμβουλο μιας και πολλές περιπτώσεις θα οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Αυτό σημαίνει έξτρα κόστος για τις επιχειρήσεις που θα μπουν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού που μπορεί να φτάνει μέχρι και 60.000 (!) ευρώ».

Ο κ.Καλόφωνος έκανε αναφορά στο νόμο Κατσέλη εκφράζοντας την αγωνία του για το τι θα γίνει με τα χρέη που θα χαριστούν από τους φορείς ασφάλισης και τι επίπτωση θα έχουν στον ασφαλισμένο όταν αυτός μετά από χρόνια δει το ποσό που θα του αποδωθεί όταν συνταξιοδοτηθεί. «Δεν υπάρχει κάτι στην ελληνική νομοθεσία που να μας το ξεκαθαρίζει, συνεπώς η έννοια ρύθμιση και σβήσιμο των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία είναι μια πολύ ριψοκίνδυνη επιλογή του καθενός που απαιτεί σκέψη και προσεκτικές αποφάσεις».   

Ο κ.Αλωνιάτης τοποθετήθηκε κι αυτός με τη σειρά του στο νόμο Κατσέλη τονίζοντας ότι απαιτεί να έχετε τον δικηγόρο και τον λογιστή σας σαν εξομολογητές ...«γιατί έχουν χαθεί πολλές υποθέσεις αφού οι τράπεζες παρουσίασαν κάρτες ή δάνεια που δεν ήταν ανάμεσα σ’ αυτά τα οποία οι πολίτες είχαν συμπεριλάβει στην αίτησή  τους άρα η όποια προστασία έπαψε να υφίσταται.

Χωρίς σωστή έκθεση μπορεί να κάνουμε την τράπεζα ή οποιονδήποτε πιστωτή να φέρει μια μελέτη βιωσιμότητας διαφορετική από αυτή που θα υποβάλλει ο αιτών , είναι σίγουρο πως αν κάνει κάποιος τρίτος την έκθεση δεν θα προστατεύσει τα συμφέροντα του δανειολήπτη μα τα δικά του. Αρα αν εσείς ζητάτε κούρεμα χρεών της τάξης π.χ του 45% θα έρθει ο άλλος και θα διαφωνήσει (έχοντας αναλάβει την μελέτη), θα ισχυριστεί πως λεφτά υπάρχουν και θα ζητήσει...65%!». 

Μπορείτε να πατήσετε play στο παρακάτω video ώστε να παρακολουθήσετε αναλυτικά τι ειπώθηκε στο σεμινάριο-ημερίδα αλλά και τις απορίες πολιτών που κλήθηκαν να εξηγήσουν οι άνθρωποι με υψηλή τεχνογνωσία γύρω από το θέμα των κόκκινων δανείων.  

 

Video
Βιογραφικά
faq video
faq text
Graphics
Gallery
Χάρτης
Σεμινάριο-Ημερίδα στον Δήμο Μεγαρέων για το κούρεμα Επιχειρηματικών Οφειλών και τις ρυθμίσεις Χρεών Νοικοκυριών
04 Αυγ 2017
Σεμινάριο-Ημερίδα

O Δήμος Μεγαρέων, σε συνεργασία με την OverMedia και κεντρικό χορηγό τα ΕΛ.ΠΕ, διοργάνωσε στις 5 Ιουλίου Σεμινάριο-Ημερίδα με τίτλο «Πως θα ρυθμιστούν οι οφειλές των επιχειρήσεων. Τι λύσεις έχουν υπερχρεωμένα νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες»

Ποιοι μίλησαν στην εκδήλωση
26 Ιουλ 2017
Σεμινάριο - Ημερίδα
4 Views

Στην εκδήλωση πολύτιμες πληροφορίες έδωσαν στο κοινό οι συνεργάτιδες του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση, κ.κ Σισμανίδου, Βελονάκη. Το πάνελ -το οποίο συντόνισε ο φοροτεχνικός κ. Απόστολος Αλωνιάτης -αποτελούνταν από την δικηγόρο κ. Αριάδνη Νούκα, το Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φώτη Κωτσή, τον Σύμβουλο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, κ. Τάκη Καλόφωνο και τον διδάκτορα οικονομικών επιστημών και σύμβουλο επιχειρήσεων κ.Αλέξανδρο Παπαρσένο.

Απαντήσεις από ειδικούς
27 Ιουλ 2017
Σεμινάριο - Ημερίδα
Το κοινό βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήματα για το μέλλον επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που απαντήθηκαν από τις συνεργάτιδες του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση, κ.κ Σισμανίδου, Βελονάκη, αλλά και τους επιστήμονες που συμπλήρωναν το πάνελ.
Coming Soon...
Coming Soon...
Coming Soon...
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων
Main Article 300X600
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΓΙΔΑ
  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
  • ΤΟΠΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
Οι "Δράσεις για την Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" δημιούργησαν μια σύγχρονη ψηφιακή βιβλιοθήκη για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, νοικοκυριά και επαγγελματίες.
Για να έχετε πρόσβαση στους οδηγούς και τη βιβλιοθήκη, αρκεί:
  • 1.Να πατήσετε 'Εγγραφή' και να δημιουργήσετε ένα λγαριασμό.
  • 2.Να πατήσετε 'Σύνδεση' και να συμπληρώσετε τους κωδικούς που εσείς θα επιλέγετε στην 'Εγγραφή'
Πως πρόβαλαν τα Σεμινάρια - Ημερίδες τα Μέσα Ενημέρωσης που προσκλήθησαν να τα παρακολουθήσουν και να παρέμβουν σε αυτά
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…